Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Verduurzaming berekenen

Hoe bereken je de kosten van verduurzaming? Op welke manier maak je de juiste investeringskeuze? Kees van de Berg van Patrimonium en Rens Linssen, Hofmeier professional, werken samen aan een model om duurzaamheidsuitgaven te berekenen. Met dit model is het mogelijk om het rendement van een duurzaamheidsinvestering eenvoudig te kunnen berekenen.

Kees, met welke uitdagingen hebben jullie op dit moment te maken op het gebied van duurzaamheid bij Patrimonium? En op welke manier kan een duurzaamheidsmodel hierbij helpen?

Vanuit de overheid worden er enkele ambities bij woningcorporaties neergelegd. Ten eerste moeten de corporaties hun woningen in 2021 allemaal hebben voorzien van een gemiddeld energielabel B. Dat is nogal wat. Daarnaast moeten de woningen die ze bezitten in 2050 gemiddeld CO2 neutraal zijn. Beide vragen om flinke investeringen. Daarom is het belangrijk om bewuste keuzes te maken om zo goed mogelijk aan de eisen te kunnen voldoen.

Het duurzaamheidsmodel maakt per complex inzichtelijk wat het rendement van diverse duurzaamheidsinvesteringen is. Denk hierbij aan het tegen elkaar afwegen van sloop nieuwbouw, verkoop of renovatie. Keuzes die je gefundeerd wilt maken.

Wat willen jullie met dit model bereiken?

Met het model willen we beter verantwoorde keuzes kunnen maken, met een goede onderbouwing. Door gebruik te maken van het model kunnen we verschillende varianten naast elkaar zetten en doorrekenen. Zo zien we niet alleen waar de (grote) verschillen zitten, maar ook waar we misschien in de uiteindelijk projecten nog scherpere keuzes moeten maken.

Wat heeft jullie aanpak opgeleverd?

De aanpak is nog in ontwikkeling, maar levert al werkende weg, het inzicht op dat je met heel veel verschillende aspecten te maken hebt. Ook aspecten die je niet allemaal kwijt kunt in het model (denk bijvoorbeeld aan zaken op het gebied van leefbaarheid).

Hoe hebben jullie de samenwerking met Hofmeier ervaren? En hoe ben je met Hofmeier in contact gekomen?

Wij zijn met Hofmeier in contact gekomen via Wobbe van der Meulen, Consultant bij Hofmeier. Dit is een positief contact en een goede sparringpartner. Bij Hofmeier is duurzaamheid in combinatie met rendementsdenken volop in ontwikkeling. Hofmeier heeft zelfs een specialist op het gebied van sustainable finance in dienst (Rens Linssen). Daardoor is er meer oog voor specifieke duurzaamheidsaangelegenheden en de beprijzing daarvan. Het is leuk om daar samen in op te trekken. Zo bereiken we samen meer.

Kees, wat zijn de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid in jouw ogen?

Het denken over beperken van de CO2 is in een stroomversnelling gekomen. Dat heeft onder andere tot gevolg dat men eindelijk bovenlokaal nadenkt over de energietransitie. We zijn er nog niet, maar de bevindingen die daarvoor de basis moeten leggen zijn nu volop in ontwikkeling.

Daarnaast is het van belang dat duurzaamheid als containerbegrip langzaam ontrafelt wordt en dat we nadenken over, milieubelasting, circulariteit, uitstoot, fijnstof etc. We moeten de samenstellende delen en de optelsom beter in kaart krijgen. Het is duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat we geld moeten vrijmaken. Dat moeten we alleen wel slim doen en ook op een manier die we onze bewoners goed kunnen uitleggen.

Ik merk wel dat we samen met de markt daarin nog zoekende zijn.

Hoe ziet volgens jou de toekomst eruit op het gebied van duurzaamheid?

We zullen doorgaan met isoleren en daarnaast meerdere alternatieven vinden om de CO2 doelstellingen te halen. Hierbij zullen alternatieve energiebronnen gezocht worden naast gas en zal ook alternatieve aanwending van bestaande netwerken wellicht een rol kunnen spelen. De ontwikkelingen op het gebied van warmtenetten, waterstof en het opslaan van duurzaam opgewekte elektriciteit volgen wij op de voet.

Wil je meer weten over het bereken van duurzaamheidsinvesteringen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.