De nieuwe Europese privacywet AVG: bent u al voorbereid?

  • Call-to-action

    Bellen of mailen?
    U kunt ons natuurlijk telefonisch
    of via de mail bereiken

    of
  • Op 25 mei 2018 zal de nieuwe privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingaan. Met deze nieuwe wet worden de privacyrechten versterkt, zullen bedrijven nog meer verantwoordelijk zijn voor correcte omgang met gegevens en zullen de boetes bij overtreding van de wet behoorlijk fors zijn. Beperk uw risico’s en zorg voor een goede voorbereiding!

    Meer verantwoordelijkheid door de privacywet AVG
    Het primaire doel van de AVG is het beschermen van de privacy grondrechten van Europese burgers. Door de komst van de AVG krijgen u en uw organisatie meer verantwoordelijkheid en heeft u de plicht om de wet na te leven. U moet goed kunnen aantonen dat u zich aan deze privacywet houdt. Daarom krijgt u een documentatieplicht, waarbij u moet kunnen aangeven dat u de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen.

    Wat verandert er?

    • Nu moet u de verwerkingen van persoonsgegevens melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Met de komst van de AVG hoeft dit niet meer;
    • Het kan zijn dat u wordt verplicht om een Privacy Impact Assessment (PIA) uit te voeren. Hiervoor zal de Autoriteit Persoonsgegevens samen met de andere Europese privacy toezichthouders een lijst opstellen van alle soorten verwerkingen, waarbij u verplicht bent een PIA uit te voeren. Controleer uw mogelijke verplichting voor de PIA en start met een intern beleid hiervoor;
    • De AVG introduceert een verplichting tot gegevensbescherming door ontwerp (privacy by design) waarbij u, voordat u een dienst of product ontwerpt, al rekening moet houden met de bescherming van persoonsgegevens;
    • Ook nieuw is de verplichting tot gegevensbescherming door standaardinstellingen (privacy by default). Hierbij moet u technische en organisatorische maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat standaard alleen de persoonsgegevens verwerkt worden die noodzakelijk zijn voor het specifieke doel dat u wilt bereiken;
    • De meldplicht datalekken bestaat al in Nederland. Zodra de nieuwe privacywet ingaat zijn alle Europese organisaties verplicht om datalekken te melden.

    Aanstelling Functionaris Gegevensbescherming/ Data Protection Officer (DPO)
    De Functionaris Gegevensbescherming (FG) houdt toezicht op de toepassing en naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) binnen een organisatie. De wettelijke taken en bevoegdheden van de FG geven hem een onafhankelijke positie in de organisatie. Het is mogelijk een externe medewerker als DPO aan te stellen. De DPO moet een natuurlijk persoon zijn. Hofmeier kan u binnen de flexibele schil ondersteunen met een Data Protection Officer.

    Wilt u meer weten?
    De privacywet heeft vergaande effecten op elke organisatie. Wilt u graag meer informatie over hoe u de risico’s rondom de gegevensbewerking binnen uw bedrijf kunt minimaliseren? Heeft u ondersteuning nodig bij het inventariseren van gegevens, het maken van een plan omtrent de privacywet AVG binnen uw organisatie en implementatie hiervan? Of wilt u graag meer kennis opdoen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.



    Ook interessant

    Hofmeier Connect Meeting: Focus!

    Ons jaarlijkse Connect Meeting is op donderdag 11 april 2019. Dit jaar is het thema “Focus”! ...

    Lees verder

    Seminar I De Woningnood in Nederland

    Op donderdag 14 februari 2019 organiseert Hofmeier het seminar ‘De Woningnood in Nederland’, waarbij de sprekers ...

    Lees verder

    Evaluatie Congres Energieprestatie 2.0

    Wie? Rens Linssen, Duurzaam Financieel Consultant Wat? Het Congres Energieprestatie 2.0  door NEN met medewerking van het ...

    Lees verder

    In gesprek met Marian Bosma van Patrimonium Groningen over Integriteit

    Onlangs heeft de Christelijke Woningstichting Patrimonium met RvC, bestuur en alle medewerkers een aantal integriteitstrainin...

    Lees verder

    Vastgoedrekenen en financiële analyses steeds belangrijker!

    De planning- en controlcyclus concentreert zich al lang niet meer op alleen de jaarrekening en de begroting. Gedurende het he...

    Lees verder

    Wat is de beste rapportageoplossing?

    Met de toenemende rapportageverplichtingen zoeken corporaties naar oplossingen om de rapportages zo eenvoudig mogelijk samen ...

    Lees verder

    De duurzaamheidsdiscussie: wat doen we eraan?

    Van alle kanten horen wij momenteel geluiden over de inspanningen die geleverd moeten worden om de klimaatverandering een hal...

    Lees verder

    Van fiscale klemmen naar fiscale effectieve strategie

    Woningcorporaties hebben tot op de dag van vandaag niet het onderste uit de kan gehaald op fiscaal gebied. Met alle beperking...

    Lees verder

    De zomer is nu toch echt voorbij!

    Blog | Peter van GilstWat kunnen we terugkijken op een fantastische zomer waarin vele warmterecords werden gebroken. Zelf...

    Lees verder

    De Lean corporatie in 5 stappen

    De kracht van een tevreden klant wordt door steeds meer organisaties erkend. De Aedes Benchmark speelt hier voor woningcorpor...

    Lees verder

    Financiële marktwaardering: een hele klus

    Financiële marktwaardering | Column CM | Johan Westerhuis Toen de Woningwet in 2015 werd aangepast moesten woningcorporatie...

    Lees verder

    Fiscalist Woningcorporaties

    Wil je je verdiepen in fiscale dossiers van de woningcorporaties? Kom bij Hofmeier!Heb je ervaring met de vennootschapsbelast...

    Lees verder

    Tijd om te ontstressen!

    Blog | Peter van GilstBijna de out-of-office aanzetten en gaan genieten! Dat willen we allemaal met dit zomerse weer! Voo...

    Lees verder

    Controller en accountant: samen sterk

    Column van Willem in CM Een tijdje terug zat ik aan tafel met een controller van een woningcorporatie en een externe account...

    Lees verder

    Scenarioplanning: klaar voor de toekomst!

    Wie 20 jaar geleden had voorspeld dat woningcorporaties een groot deel van de rente op hun leningportefeuille niet meer zoude...

    Lees verder

    Balans tussen hard controls en soft controls = resultaat boeken

    Dan denkt u dat u het goed voor elkaar hebt. Een helder plan van aanpak, de RvC staat volledig achter u, evenals de OR. Alle ...

    Lees verder

    SBR als volgende vernieuwing in de verslaglegging?

    Op dit moment gaat SBR als buzzwoord rond in de corporatiewereld, met name door de aandacht die hier door softwareleverancier...

    Lees verder

    Tijd om te ontstressen!

    Blog | Peter van GilstBijna de out-of-office aanzetten en gaan genieten! Dat willen we allemaal met dit zomerse weer! Voo...

    Lees verder

    De controller en de accountant: samen sterk

    Column van Willem in CMNiet zo lang geleden zat ik aan tafel met een controller van een woningcorporatie en een externe a...

    Lees verder

    Vastgoedrekenen en Financiële Analyse

    U wilt direct en actueel inzicht hebben in uw financiële positie en op elk moment kunnen beschikken over relevante structure...

    Lees verder

    Zelfevaluatie RvC/RvT

    Voor woningcorporaties is er de laatste jaren veel veranderd. Wet- en regelgeving bevatten veel elementen die zien op de RvC ...

    Lees verder

    Boardroom Dynamics

    Toezicht houden is een stevige maatschappelijke opdracht. Goed toezicht vergroot de effectiviteit van het bestuur en de maats...

    Lees verder

    Snel een beknopt jaarverslag ‘nieuwe stijl’

    Wat veel corporaties nog niet lukt, lukt (met) ons (samen) wel. Het binnen een korte termijn schrijven van een beknopt, infor...

    Lees verder

    ‘Finance team moet aandacht voor draagvlak hebben’

    Coen in CM over 'Best Finance Team' Financials moeten er ‘idealiter’ naar streven om hun vak elke dag beter uit te v...

    Lees verder

    Wederom geslaagd Hofmeier Seminar: waardemutatie vastgoed in jaarrekening nader verklaard

    Onze dagvoorzitter Piet Klop van Public Values startte de bijeenkomst door te verwijzen naar de onjuistheid van de beweringen...

    Lees verder

    Jaarverslaglegging; wat verdient uw aandacht?

    Het jaar 2017 is in de corporatiesector gekenmerkt door tegenvallers in het verslagleggingstraject. Veel corporaties hebben, ...

    Lees verder

    Belastingen; in uw voor- of nadeel?

    De belastingwetgeving in Nederland is ingewikkeld en kan zowel in uw voordeel als in uw nadeel uitpakken. Belangrijke element...

    Lees verder

    AVG en Privacy; aan de slag!

    Het jaar 2018 staat voor veel organisaties in het teken van de implementatie van de privacywetgeving Algemene Verordening Geg...

    Lees verder

    (Assistent) Controller

    Yes, je hebt je financiële opleiding afgerond en klaar voor het echte werk!  Wij zoeken!Wij zijn op zoek ...

    Lees verder

    De nieuwe Europese privacywet AVG: bent u al voorbereid?

    Op 25 mei 2018 zal de nieuwe privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingaan. Met deze nieuwe wet worden de ...

    Lees verder

    Beheersen van frauderisico’s

    Afgelopen jaren is de corporatiesector meerdere keren negatief in het nieuws verschenen over (vermeende-) fraude en ongewenst...

    Lees verder

    Controle-klaar (audit-ready) maken van uw financiële verslaglegging

    De afgelopen jaren is er veel veranderd in de corporatiesector. Als gevolg van de invoering van de Woningwet 2015 moet voldaa...

    Lees verder

    Scenarioplanning als onderdeel van risicomanagement

    Corporaties staan onder druk op beter maatschappelijk te presteren tegen lagere kosten.  Als gevolg van de politieke en m...

    Lees verder

    Scan Cultuur, houding & gedrag

    Zijn cultuur, houding en gedrag een hindernis binnen uw organisatie? Of fungeren ze juist als smeerolie? Krijg inzicht met on...

    Lees verder

    Previsitatie

    Door middel van een previsitatie brengt Hofmeier uw maatschappelijke prestaties in beeld ter voorbereiding op de verplichte v...

    Lees verder

    Flexibele schil

    Kleine corporaties zijn sterk. Sterk door een brede lokale verankering en door uitgebreide kennis van het bezit en de klanten...

    Lees verder

    Risicomanagement

    Woningcorporaties staan bloot aan vele risico’s, maar hoe bepaalt u nu welke de belangrijkste zijn voor uw organisatie? Wel...

    Lees verder

    Fiscaal in control

    Fiscaliteit is voor woningcorporaties 'a fact of life' geworden. Vennootschapsbelasting staat hoog op de lijst. Daar is voor ...

    Lees verder

    Kostenbeheersing en optimalisatie

    De redenering is vrij simpel maar wel nodig om een gezond financieel kader te scheppen binnen een organisatie; op je werk omg...

    Lees verder

    Ondersteuning nazorgtraject DAEB/niet DAEB

    De totstandkoming van de nieuwe woningwet en het daarbij behorende scheidingsvoorstel hebben de woningcorporaties een veelvou...

    Lees verder

    Geslaagd Seminar ‘handen en voeten aan vastgoedsturing’

    Op 19 september organiseerden Public Values, Hofmeier en Scope & Skills het seminar ‘handen en voeten aan vastgoedsturi...

    Lees verder

    Datalekken: ligt u er wakker van?

    Het is u vast niet ontgaan dat datalekken een hot issue is. Het niet zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens betekent naast he...

    Lees verder

    Beste Finance Team of the Year

    Hofmeier is als goldpartner betrokken bij Best Finance Team of the Year.  De financiële functie is een gemeenschappelijke v...

    Lees verder

    Scheidsrechter of teamspeler?

    De column van Alex in CM De controller in scrum: Scrum is ‘hot' in de wereld van de controller. Bij scrum wordt op een ite...

    Lees verder

    Financial Controller

    Woningwet 2015, dPi, dVi, DAEB/niet DAEB...De Wet- en Regelgeving binnen de sector heeft geen geheimen meer voor jou? Op zo...

    Lees verder